Reality in Real Life

Road To Batu Tiga – Pelajar Kolej Maut

Jalan Pengaturcara
Subang Jaya
Selangor
19 Sept 2010

Mungkin tak perlu diterangkan secara terperinci mengenai kemalangan ini.

Foto yang disiarkan ini sudah cukup menjelaskan keadaan kemalangan ini.

Kemalangan ini berlaku kira-kira jam 5 pagi tadi.

Laluannya ialah dari susur Subang Jaya arah ke Batu Tiga/Glenmarie di Jalan Pengaturcara.

Siasatan awal mendapati, kereta Toyota Vios ini hilang kawalan ketika melalui selekoh ini.

Dan dari impak kemalangan, kereta ini memang dipandu amat laju.

Ia kemudian merempuh tiang papantanda Jalan Pengaturcara ini.

Kereta ini kemudian berpusing dan merempuh pula tiang papantanda yang lebih besar ini.

Akhirnya, beginilah jadinya keadaan kereta terbabit.

Mangsa Cheah Jun Xuan , 22 tahun, maut di tempat kejadian.

Cheah merupakan pelajar The Otomotif College.

Berbagai dokumen dan nota mangsa ditemui bertaburan di tempat kejadian.

Mayat dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, untuk bedah siasat.

34 Comments

  1. Tany's Gravatar Tany
    24/09/2010    

    Budak2 lelaki muda kolej yg suka adrenaline rush, modify kereta, bwk laju2 mmg benda common.. kt my kolej ish benda ni normal je.. kawasan basement parking kete kat kolej yg kecik dan sempit giler pun siap boleh nak drift.. kwn pun byk yg suka modify kete, bwk sepantas kilat..

    cuma ingat lah org yg tersayang kalau nk drive laju2. The fun is temporary. The damage & the scar will be forever. RIP to the victim. My condolences to the family.

  2. A_friend's Gravatar A_friend
    24/09/2010    

    RIP= rest in peace,and to all youngsters who just managed to get a car or just modified their cars i wanna stressed out that cars look more beautiful if driven slow and if u got an urge to drive fast just change to a romantic song on your stereo and just relax your head out and my condolence to the victim’s family

  3. adinda's Gravatar adinda
    23/09/2010    

    RIP TU MENDE

  4. Kartoypo's Gravatar Kartoypo
    23/09/2010    

    Memang la Toyota Vios selalu terbabas bila dipandu laju2.
    Dah banyak terjadi mcm ni….mungkin dia ringan kot…

  5. oklah's Gravatar oklah
    23/09/2010    

    oh ni kurang laju, klau ade sayap dan laju lagi terbang terus xdela accident…

    vios tak stabil on coner lagi2 highspeed kecuali sistem suspensi ditukar dgn khas dibawakan oleh TRD

    pemandu malaysia kena berhati-hati dengan jalan rayanya, bukan salah jurureka tapi keluasan tanah rizab yang terhad, ditambah pula dengan segelintir manusia degil membuat binaan ditanah rizab jalan. jika diambil tindakan, terus kerajaan dicop sebagai zalim? hehe

  6. StupidDEsign's Gravatar StupidDEsign
    23/09/2010    

    Basically that cornering to the federal highway,and the other corner to enter subang jaya from the fed highway are the most stupidest designed corners ever designed.

    The one heading to federal highway angle is very very tight,and i have seen so many accidents happen there.Cause just before the corner is a long straight road,so many ppl will be driving fast there.

    And the other one is the entrance to subang jaya from federal .This one is coming from BAtu Tiga toll.The corner is so blardy sharp.And all of a sudden,it splits into two,one to go to Subang Parade,another to go USJ.Drivers who go there 1st time,sure not enough time to change lane.

    Stupid designers = Alot of accidents.

  7. 22/09/2010    

    Sigh, there goes a life.. Should have drive safe and steady.

  8. An Old Friend's Gravatar An Old Friend
    22/09/2010    

    Yes. Show some respect by stop judging around.

  9. An Old Friend's Gravatar An Old Friend
    22/09/2010    

    Dear all, I hope you guys can respect the dead and the family.
    No point posting comments that might hurt any of the family or friend’s feelings.
    No matter how does this happened, this already over.
    Take it as a lesson and drive safe.

  10. radd's Gravatar radd
    22/09/2010    

    kt area situ, sama ada laluan masuk or keluar dari/ke federal highway selalu la aku tengok divider bengkok. jap elok pastu bengkok balik, kadang2 hilang terus. nak kate proses luluhawa cam xsesuai, lulu’hawau’ mgkn la kot.
    aku rase divider kat situ buat drpd magnet kuat la, sape pakai keta buat drpd besi je kalo xcukup berat ade kemungkinan melekat. xsemestinye sebab bwk laju n xbrek kan..
    yang ade 2-3 org ckp rip kat mamat ni, mamat ni bole bace ondscene ke pasni? ngehehe.. gurau meh, jangan marah bulan pose 6

  11. akuhann's Gravatar akuhann
    21/09/2010    

    wahhh nie budak kolej aku nie.. 1 kelas pulak tuh.. RIP dude…

  12. hazard's Gravatar hazard
    21/09/2010    

    aku biasa jumpa keta ni lepak kat Darrus SS15… dan ada dengar mendiang driver ni suka drive laju dan kurang selamat (reckless)…

    terkejut jugak dengar cite ni. so guys, if u wanna drive fast on the road, know how to drive safe… and most important thing, know your car limitation ;)

  13. 21/09/2010    

    (0_0)*~

    Speechless,,

  14. comment's Gravatar comment
    21/09/2010    

    typical Malaysian responses is all I see here. stop judging if you’re not the person driving. it’s a sad thing to see such a young guy leave this world. so enough with the comments saying ‘he drove very fast’, ‘why he didn’t brake’ and all. show some love to this young man instead of judging him!!

  15. 21/09/2010    

    takziah kepada keluarga mangsa…

  16. 20/09/2010    

    Concur with your comments and advice.

  17. Marlb's Gravatar Marlb
    20/09/2010    

    Hmmm, lagi kemalangan babitkan kereta jenama Vios dan org muda. Kerap benar dan elok juga jika polis atau jabatan lain ada statistik. Saya lihat ramai benar org muda pandu kereta jenama vios dgn laju, apa mereka tidak sedarkah setiap kereta ada ‘limitation’ dan pengalaman pemandu juga amat penting?

    Bercerita pasal budak2 kolej yg banyak di area subang, sila lah pandu dgn cermat, ibubapa anda hantar ke kolej dgn yuran yg mahal, beri pula kemudahan berkereta supaya anda semua berjaya menjadi citizen yg baik bukannya untuk menyusahkan pengguna jalan yg lain dan ke liang lahad dgn cepat.

  18. KKF's Gravatar KKF
    20/09/2010    

    budak ni dulu rakan sekolah saya, amat sedih apabila tengok news ini, Rest in Peace Brother . . . .

  19. 525i's Gravatar 525i
    20/09/2010    

    bro, sorry mencelah… toyota yang di recall tu dipasang/dibuat di us.. toyota di malaysia kebanyakan pasang di malaysia/indonesia/jepun… jepun pun takde recall.. jadi, toyota di malaysia memang selamat.. aku pun dah 10 tahun bawak toyota, pedal minyak memang takde hal… kat us, diaorang punya quality memang fail sikit…

  20. 20/09/2010    

    salam,
    mula tengok ingatkan kereta proton BLM, ghupenye ViOs..
    maybe bila ada member atau geng keterujaan akan menjelma untuk membawa kereta dengan laju, aku pernah alami la perasaan macam tu waktu muda-muda dulu..(pendapat aku)
    bila dah ada tanggung&jawab (bini&anak) sekarang ni, sentiasa memandu mengikut peraturan dah..takut anak nanti jadi anak yatim hehehe

  21. 20/09/2010    

    R.I.P bro…

  22. 20/09/2010    

    kompem dia memang laju…

  23. Roadrunner's Gravatar Roadrunner
    20/09/2010    

    Well people study automotive for goodwill of the industry not to test drive on unsafe route in unsafe vehicle. look like the impact of the crash was tremendously unacceptable driving…Hope our late bro will have the correct reason on his cause of action..Pain is not a gain to beloved family…remind to our luving children when they hold to the car key, Don drive if they have a problem….RIP

  24. PANDU CERMAT's Gravatar PANDU CERMAT
    20/09/2010    

    to ondscene bro,

    (pic above)The laluan bukan dari Subang Jaya ke arah Batu tiga or glen.
    It is came from the incoming highway with sharp corner as you can see the rail also got 2 sign of damage and eventually the impact flung the whole vehicle to the other side of the road as you can see the CAR landed like air crashed, the chasis of the car also bend like C shape ! Madness ! air bag also cannot safe or counter such forces.

    R.I.P bro

  25. sean's Gravatar sean
    20/09/2010    

    R.I.P brother,we’ll always be with you….

  26. iskandar's Gravatar iskandar
    20/09/2010    

    kalau di us, akan ada special investigation untuk kes2 macam ni. kes yang tengah hangat sekarang pedal minyak jem dan terus toyota recall berjuta2 kereta di sana. Kat malaysia tak dengar pulak toyota recall kereta2 mereka.

  27. hs2348's Gravatar hs2348
    19/09/2010    

    we don’t “Thanks God” over a person’s death. and we don’t feel glad over someone’s death just because he caused his death himself without involving any other person.

    we learn the lesson through every incidents that happen around us, but shall we never feel GLAD over someone’s death.

    who are you to feel glad and thank god over his death while his family and friends are sending him off with the heaviest heart.

    a sane people will never say such thing like you do

  28. 19/09/2010    

    The fact is, vios ain’t safe to drive fast. Vios only meant to drive in slow and steady with max comfort. The torsion beam rear suspension setup in vios do not promote better handling at all but it is a double-edged sword after all.

    From the picture you can see that the rear gave up the traction and the car ends up sideways. This is no the first time i’m seeing this kind of accident position with vios. For those that familiar with one of the MIROS blogger, you might’ve seen 2 more similar accidents involving vios.

  29. tangkis5's Gravatar tangkis5
    19/09/2010    

    jiwa muda memang macam tu..tapi kalau jiwa muda pun kalau pandai beringat mungkin boleh elakkan.. kena beringat, jalan licin masa hujan, selekoh tajam, jalan banyak lori, keadaan2 ni yg buat aku selalu kurangkan kelajuan kenderaan yang aku bawa…

  30. shazwan shukor's Gravatar shazwan shukor
    19/09/2010    

    this is where ABS cant save your life… and also your father’s wealth cant buy u another life.

    hati2 lah ketika memandu…

    tengok kereta pon boleh agak dah.. 22tahun dah pakai vios..with those mod’s..confirm his own car.jiwa muda..pandulaju…

  31. tangkis5's Gravatar tangkis5
    19/09/2010    

    Ishh….mati lagi sebab pandu laju…
    sampai absorber pun tanggal.. aduyai…
    kalau nk pandu laju pun jalan straight blh terima lagi..
    ni dh kt selekoh dah.. tekan la brek sikit…
    kita ni pemandu amatur je.. jdi jgn la pandu laju macam pemandu pro..

  32. neo_ric's Gravatar neo_ric
    19/09/2010    

    pandu laju menempah maut sendiri.nyawa hanya sekali.
    nasib baik tak melibatkan nyawa orang lain.pemandu cuai tu sahaja yang maut.thanks God.

  33. 19/09/2010    

    passwordnya – pandulaju

  34. 19/09/2010    

    Bertambah lagi statistik kemalangan hari raya.
    Berhati-hatilah ketika memandu.
    Tak perlu memandu laju, biar lambat asal selamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Disclaimer/Penafian

WARNING !
The material on this blog may be offensive, frightening, indecent or objectionable

While every caution has been taken to provide my readers with most accurate information and honest analysis, please use your discretion before taking any decisions based on the information in this blog. Author will not compensate you in any way whatsoever if you ever happen to suffer a loss/ inconvenience /damage because of/while making use of information in this blog.

Loading

Archives

Categories

Malaysia Web Hosting